λευκός κουρκουμάς ή ζεντοάρια
(5,00 € 100 gr)
Το Zedoary είναι ρίζα. Η μυρωδιά της μοιάζει με τον κουρκουμά και το μάνγκο. Λόγω του αρώματος που μοιάζει με μάνγκο, το zedoary ονομάζεται amb halad σε πολλές ινδικές γλώσσες (amb σημαίνει μάνγκο). Πωλείται ως σκόνη (kentjur στα κινεζικά καταστήματα), ή αποξηραμένο και κομμένο σε φέτες με γκρίζα επιφάνεια και κίτρινο έως γκρι-λευκό εσωτερικό.
Με γεύση ζεστή και σαν τζίντζερ, ελαφρώς καμφορώδης, με λίγο πικρή επίγευση.
Η Φαρμακευτική του χρήση:
Το Zedoary ή αλλιώς λευκός κουρκουμάς εκτιμάται για την ικανότητά του να καθαρίζει το αίμα. Είναι αντισηπτικό και εφαρμόζεται τοπικά σε κοψίματα και πληγές γιατί βοηθά στην και στην επούλωση. Χρησιμοποιείται ως βοήθημα στην πέψη και στην ανακούφιση του μετεωρισμού και των κολικών.
Βοτανική ονομασία: Curcuma zedoaria
Το Zedoary είναι ρίζα. Η μυρωδιά της μοιάζει με τον κουρκουμά και το μάνγκο. Λόγω του αρώματος που μοιάζει με μάνγκο, το zedoary ονομάζεται amb halad σε πολλές ινδικές γλώσσες (amb σημαίνει μάνγκο). Πωλείται ως σκόνη (kentjur στα κινεζικά καταστήματα), ή αποξηραμένο και κομμένο σε φέτες με γκρίζα επιφάνεια και κίτρινο έως γκρι-λευκό εσωτερικό.
Με γεύση ζεστή και σαν τζίντζερ, ελαφρώς καμφορώδης, με λίγο πικρή επίγευση.
Η Φαρμακευτική του χρήση:
Το Zedoary ή αλλιώς λευκός κουρκουμάς εκτιμάται για την ικανότητά του να καθαρίζει το αίμα. Είναι αντισηπτικό και εφαρμόζεται τοπικά σε κοψίματα και πληγές γιατί βοηθά στην και στην επούλωση. Χρησιμοποιείται ως βοήθημα στην πέψη και στην ανακούφιση του μετεωρισμού και των κολικών.
Παραδοσιακή χρήση
Στην ινδική κουζίνα το zedoary χρησιμοποιείται συνήθως φρέσκο ή τουρσί. Χρησιμοποιείται ως αποξηραμένο μπαχαρικό περισσότερο στην Ινδονησία όπου χρησιμοποιείται συχνά ως συστατικό σε σκόνη κάρυ, ειδικά για πιάτα με θαλασσινά. Μπορεί να χτυπηθεί με κουρκουμά ή τζίντζερ για να φτιάξετε μείγμα μπαχαρικών για κάρυ αρνιού ή κοτόπουλου.
Σχετικά προϊόντα
grade Σχόλια (0)