γουργουλιάνα
(5,00 € 20 γρ)
Το κοινό, Macrolepiota procera, είναι το πιο γνωστό εδώδιμο μανιτάρι της χωράς μας, συλλέγετε σε πολλές περιοχές γιατί είναι εύκολο στην αναγνώριση του. Είναι εξαιρετικά νόστιμο είδος.
Κοινές ονομασίες: Μακρολεπιότα η ψηλή, Ζαρκαδίσιο, Κουκούλι, Κωνσταντάς, Αλεκάτη, Γουργουλιάνα, Το κοινό, Macrolepiota procera, είναι το πιο γνωστό εδώδιμο μανιτάρι της χωράς μας, συλλέγετε σε πολλές περιοχές γιατί είναι εύκολο στην αναγνώριση του. Είναι εξαιρετικά νόστιμο είδος, καλό είναι όμως να το καταναλώνουμε σε μικρές ποσότητες γιατί είναι δύσπεπτο.
Μαγείρεμα: Στη Macrolepiota procera τρώγεται μόνο το καπέλο, το πόδι είναι σκληρό. Έχει λευκή σάρκα, μαλακή, αφράτη. Είναι πολύ νόστιμα στα κάρβουνα ή στο γκρίλ, σε ομελέτες, σε ριζότο, συνοδεύουν άριστα φαγητά με κρέας, ψάρι και σάλτσες. Πιστεύω όμως ότι τηγανισμένα σαν σνίτσελ με βούτυρο είναι το καλύτερο. Αποφεύγουμε το πλύσιμο γιατί απορροφούν πολύ νερό και χάνουν τη γεύση τους.
Το πόδι το αποξηραίνουμε και το κάνουμε σκόνη την οποία τη χρησιμοποιούμε σαν μπαχαρικό σε φαγητά.
Σχετικά προϊόντα
grade Σχόλια (0)